Fod- og hudhygiejne

Der lever svampe overalt omkring dig - i luften, jorden, vandet og planterne. Nogle af dem lever endda naturligt på din hud, og de kan både være nyttige og skadelige. Eftersom svampe er så svære at undgå, er svampeinfektioner meget almindelige. Der kan ske en overvækst af skadelige svampe på huden, især hvis dit immunforsvar er svækket.

De mest almindelige svampeinfektioner omfatter: fodsvamp, neglesvamp, svamp i skridtet, ringorm og andre gærsvampeinfektioner. Disse infektioner er smitsomme, og du kan både sprede dem til andre kropsdele (f.eks. når du kradser dig) og til andre personer. Smitte fra en person til en anden sker ikke kun ved hudkontakt, men også hvis man deler tøj eller håndklæde eller kommer i kontakt med inficerede overflader og genstande. Det er derfor vigtigt at have en god personlig hygiejne for at forebygge svampeinfektioner i huden.

Gode hygiejnerutiner er med til at nedsætte risikoen for svampeinfektioner, forhindre tilbagevendende infektion og forebygge spredning. Det er en god ide at huske på, at svampe trives godt i varme og fugtige miljøer. Det første og vigtigste råd er derfor at holde huden ren og tør.

Hvis du lider meget af fodsved eller ikke tørrer dig grundigt, når du har været i bad, kan du have større risiko for at få en svampeinfektion.

Rent tøj er også med til at forebygge infektioner. Det samme gælder sengetøj. Dit sengetøj bliver fugtigt, når du sveder om natten, og du bør skifte det jævnligt, så det ikke bliver den ideelle grobund for svampe.

Svampe er almindelige i offentlige rum som svømmehaller, gymnastiksale, baderum og omklædningsrum, hvor der altid er varmt og fugtigt. Derfor er det altid en god ide at være ekstra påpasselig, når du kommer sådanne steder. For eksempel kan du bruge badesandaler i fælles bruserum. Du bør heller aldrig dele håndklæde med andre. Sørg i stedet for, at du altid har dit eget håndklæde med, og vask og tør det, når du kommer hjem.

Pas godt på dine fødder for at forebygge nye og tilbagevendende svampeinfektioner, såsom fodsvamp.

Følg disse simple tips:

Sko og strømper:

 • Vælg strømper, der holder sveden væk. Bomuldsstrømper er bedst.

 • Undgå sko, som dine fødder ikke kan ånde i, eller som trykker mod neglen.

 • Brug badesandaler eller klipklappere i badet, når du er i sports- eller svømmehallen, for at undgå infektioner.

 • Tag skoene af, når du er hjemme, så dine fødder kan ånde.

Fod- og neglepleje:

 • Brug ikke de samme negleredskaber til raske og inficerede negle.
 • Hold tåneglene korte og rene.
 • Medbring om muligt dine egne negleredskaber (f.eks. neglesaks, negleklipper, neglefil), hvis du skal på neglesalon.
 • Vær sikker på, at neglesalonen rengør og steriliserer deres redskaber mellem kunderne.
Rene og sunde kvindefødder efter Canesten® behandling

Simple hygiejnevaner kan være med til at forhindre svampeinfektioner i at sprede sig

Svampeinfektioner er meget smitsomme, og det er derfor vigtigt, at du undgår, at de spreder sig til andre kropsdele eller til andre personer. Nogle personer er mere modtagelige end andre og bliver nemt smittet, mens andre kan have daglig kontakt med en smittet person uden nogensinde at blive smittet. Simple hygiejnevaner kan være med til at forhindre svampeinfektioner i at sprede sig.

 • Vask og tør hænderne grundigt, når du har rørt ved den berørte kropsdel, når du har påført et svampemiddel, eller når du har rørt ved ting eller overflader, som kan være inficeret.

 • Hold dig fra offentligt tilgængelige steder, hvor der er større risiko for spredning.

 • Brug dine egne ting. Del ikke tøj, sko, håndklæder eller sengetøj med andre.

 • Brug forskellige håndklæder på det smittede område og resten af kroppen.

Hvis du har en svampeinfektion i huden, har Canesten® et produkt,der kan hjælpe dig med at behandle den. Hold dig altid ren, men undgå overdreven vask, da det kan irritere huden. Det er altid bedst at behandle en svampeinfektion så hurtigt som muligt. Jo længere tid der går, før du behandler den, jo større skade kan svampen gøre på din hud.