Intime sundhedsproblemer: Det skal du være opmærksom på og årsager dertil

Intimhelse er et emne, der berører alle kvinder, men det er stadig et tabubelagt emne for mange. Sådan bør det ikke være. Husk på, at du ikke er alene. De fleste vaginale lidelser, såsom skedesvamp og bakteriel vaginose (BV), er nemme at behandle. Hvis de ikke bliver behandlet, kan de medføre yderligere gener. Derfor bør du altid søge læge, hvis du føler, at der er noget i vejen.

Grunden til, at du bør være ekstra opmærksom på din vaginale sundhed, er, at der nemt kan udvikles mikroorganismer, såsom bakterier og gærsvampe, i skeden. Der er en anden surhedsgrad (pH) i skeden end i resten af kroppen, og brug af skrap sæbe kan forstyrre pH-niveauet. Dårlig hygiejne i forbindelse med menstruation kan også medføre bakterieudvikling. Nogle bakterier kan også blive overført i forbindelse med samleje.

De første symptomer på en infektion i intimområdet kan være kløe i underlivet eller usædvanligt udflåd, ofte med en grim lugt. Hvis du bemærker sådanne symptomer, så husk, at det er en dårlig ide at ignorere det og håbe på, at det går væk. Du skal ikke blive bekymret. Disse tilstande er almindelige, og de er som regel nemme at behandle. Det er imidlertid altid bedst at kontakte lægen første gang, du oplever et problem.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på din krop og kender den, så du lægger mærke til eventuelle ændringer i udflåd fra skeden. Mange tror, at udflåd i sig selv er et tegn på infektion. Typisk (klart eller hvidt) udflåd er imidlertid normalt og et tegn på, at din skede er sund. Kroppen danner udflåd, for at skeden kan rengøre og smøre sig selv. Hvis du har udflåd, der lugter eller ændrer farve, kan det dog være tegn på, at du har en infektion.

Vaginale infektioner - Årsager og udløsende faktorer

Derfor skal du tage kontrol over din vaginale sundhed

Ubehandlede infektioner i intimområdet kan også påvirke dit almene helbred. Så drop tanken om ”at vente og se”. Gør noget ved det, så du kan blive dig selv igen så hurtigt som muligt.

Ung kvinde med mørkt hår i rød sweater, der står selvsikkert og smiler

Hvad kan jeg gøre fore at forebygge soppinfeksjoner i skeden?

Der er mange ting du kan gøre for at forebygge infektioner i intimområdet og forhindre dem i at vende tilbage. God og regelmæssig intimhygiejne er med til at opretholde et sundt niveau af gode bakterier. Vask med en mild, uparfumeret sæbe hver dag. Når du har vasket dig, skal du huske at tørre intimområdet grundigt.

Et andet tip til forebyggelse er brug af løstsiddende, absorberende tøj og trusser af bomuld. Denne type tøj giver en bedre luftcirkulation, hvilket er med til at holde intimområdet tørt.

Andre ting, du skal huske på, hvis du vil undgå vaginale infektioner:

  • Tør dig fra front mod bag, når du har været på toilettet, for at undgå at sprede bakterier fra endetarmsåbningen til skeden.

  • Undgå vaginal udskylning, som kan fjerne nogle af de gode bakterier.

Det er meget vigtigt, at plejer intimområdet rigtigt. Hvis du bruger normal sæbe eller bodyshampoo eller vasker for meget, kan du forstyrre pH-balancen i skeden, hvilket kan resultere i infektioner.