Skedesvamp

Svamp i skeden er meget almindeligt, men det er sjældent et samtaleemne mellem kvinder. Så lad os tale om det. Skedesvamp er en gærsvamp, der opstår som følge af ubalance i den naturlige forekomst af svampe i skeden, primært Candida Albicans.

De ting, der normalt holder Candida i skak, er: et godt immunsystem, gode bakterier (kaldet laktobaciller) og et sundt pH-niveau. Hvis miljøet i skeden ændrer sig og bliver mindre surt, sker der imidlertid en overvækst af bakterier. Denne overvækst kan medføre en svampeinfektion.

Det er så almindeligt, at 3 ud af 4 kvinder får skedesvamp mindst en gang i løbet af deres liv. Der er også mange kvinder, der lider af tilbagevendende skedesvamp. Visse forhold kan gøre dig mere udsat for denne gærsvampeinfektion. Du har større risiko for at få svamp i skeden, hvis:

  • Du er gravid
  • Du for nylig har afsluttet en antibiotikakur
  • Du har sukkersyge
  • Du har din menstruation
  • Du tager p-piller
  • Sykdommer som svekker immunforsvaret

Bare rolig! Svamp i skeden er ikke en kønssygdom.

Symptomer på svamp

Behandling af svamp

I de fleste tilfælde er det nemt at behandle svamp i skeden. Generelt er både vagina og de ydre kønsorganer påvirket, så du skal behandle begge områder. Canesten® har et produktsortiment, der omfatter vaginaltabletter til indføring i skeden og cremer til indvortes og udvortes brug, så du vælge den behandling, der passer dig bedst. Behandlingen skal afsluttes, selvom lidelserne er væk.

Du kan købe Canesten® svampemidler uden recept, og du kan bruge kombinationsprodukter, som både behandler infektionen indefra og lindrer de udvendige symptomer.

En smilende og glad pige med en hat, der forklarer.

Forebyggelse af svamp

Tilbagevendende skedesvamp kan skyldes livsstilsfaktorer. Hvis du har problemer med svamp, kan du prøve at ændre nogle vaner for at forhindre infektionen i at vende tilbage. For det første skal du huske på, at intimområdet har en anden pH end resten af kroppen, og at brug af parfumeret sæbe eller bodyshampoo kan forstyrre pH-balancen i skeden.

Meget tæt og syntetisk undertøj og tøj, såsom leggings, kan fremme væksten af Candida, fordi det holder på fugten. Du bør også skifte vådt tøj med det samme, f.eks. bade- eller træningstøj. Andre tips til forebyggelse af svamp i skeden: