Lykkelig ung, gravid kvinde i gul bluse, der peger på sin mave

Det skal du vide om skedesvamp og graviditet

Lær alt, du skal vide om skedesvamp i graviditeten. Se, hvordan du undgår og forebygger gærsvampeinfektion i skeden.

Fakta om skedesvamp og graviditet

Vaginale gærsvampeinfektioner – i daglig tale skedesvamp – er almindelige blandt kvinder. De skyldes primært svampen Candida, og 3 ud af 4 kvinder får skedesvamp i løbet af deres liv. Svampeinfektionen opstår ofte som følge af medicinbehandling eller stramtsiddende tøj og undertøj. Gravide kan også få svamp på grund af de hurtige forandringer i kroppen. Forstyrrelserne i hormonbalancen, især det høje niveau af østrogen, øger risikoen for svamp i skeden.

Hvis du får svamp, mens du er gravid eller prøver at blive gravid, skal du ikke blive bekymret. Her får du nogle fakta om skedesvamp, som alle kommende mødre bør kende:

  • Svamp i skeden kan forårsage gener eller smerter i forbindelse med samleje, men det har ingen indvirkning på din mulighed for at blive gravid.

  • Skedesvamp skader ikke dit ufødte barn.

  • Svampeinfektionen overføres kun til barnet under fødslen i cirka 2 % af tilfældene

  • Hvis barnet bliver smittet under fødslen, er det som regel harmløst, let at spotte og behandle.

Forebyggelse og behandling af svamp i graviditeten

Der findes nogle forholdsregler, som alle gravide kvinder kan tage, for at nedsætte risikoen for at få skedesvamp i graviditeten. De er nemme, praktiske og effektive til at forebygge vaginale gærsvampeinfektioner. God hygiejne, åndbart bomuldsundertøj og regelmæssige undersøgelser hos lægen er blandt de ting, der er med til at nedsætte risikoen for skedesvamp.

Hvis du alligevel har fået en svampeinfektion, skal du kontakte lægen, før du går i gang med nogen behandling. Den anbefalede behandling for skedesvamp omfatter ofte et svampemiddel i form af en vaginaltablet eller en creme.

Forebyggelse er som bekendt bedre end behandling. Så her får du nogle tips til, hvordan du undgår skedesvamp:

  • Brug undertøj af bomuld, som huden kan ånde igennem, og som ikke strammer.

  • Hav en god hygiejne, men undgå boblebad og brug af sæbe eller andre intimprodukter, der inderholder skrappe kemiske stoffer, omkring skeden.

  • Undgå intimskylning, da det øger risikoen for irritation og pH-forstyrrelser i skeden.

  • Skift undertøj hver dag, og vask det i varmt vand.

  • Tør dig fra front mod bag for at undgå at overføre bakterier fra endetarmen til skeden.