Hvad er ringorm?

Først og fremmest har ringorm heldigvis ikke noget som helst at gøre med orme. Ringorm skyldes dermatofytter, som er gruppe af svampe, der forårsager svampeinfektioner i huden. Ringorm er altså en svampeinfektion i det øverste hudlag. Den lægefaglige betegnelse er tinea corporis. Infektionen viser sig som regel som et rødt eller sølvfarvet udslæt, som kan være skællende, tørt, hævet eller kløende. Udslættet er kendetegnet ved en ringformet læsion, der minder om en orm – deraf navnet.

Ringen breder sig som regel og bliver større, efterhånden som infektionen skrider frem, mens midten kan hele op og få normal farve igen. Ringorm kan opstå hvor som helst på kroppen, herunder hovedbunden (tinea capitis), lysken (svamp i skridtet) og foden (fodsvamp).

Hvordan spredes ringorm?

Ringorm smitter ved kontakt med inficerede genstande, såsom sengetøj, hårbørster eller håndklæder, eller ved kontakt med et dyr der er smittet. Ringorm smitter sjældnere fra menneske til menneske. Infektionen spredes ofte blandt børn og forekommer også hos hunde- og katteejere. Dyr kan have ringorm og smitte mennesker ved kontakt.

Hvem kan få ringorm?

Den svamp, der forårsager ringorm, kan nemt komme ind i det øverste hudlag, hvis huden er våd og blød efter længerevarende ophold i vand eller har små skader eller skrammer. Du har også større risiko for at blive smittet, hvis du bruger offentlige brusebade eller svømmebade, da svampene trives godt i fugtige og varme miljøer. Du kan også blive smittet med ringorm, hvis du deler hårbørste eller tøj med en smittet person.

Symptomer på ringorm

Eftersom ringorm er en svampeinfektion i huden er behandling et lægemiddel mod svamp.

Det er vigtigt, at du fuldfører hele forløbet, også selvom dine symptomer forsvinder, og det ser ud som om, at infektionen er væk.

Hvornår skal jeg søge læge?

Du skal søge læge, hvis du ikke ser nogen bedring efter 4 uger brug af et lægemiddel mod svamp. Du bør også overveje at søge læge, hvis du har ringorm i hovedbunden, eller hvis dit immunsystem er svækket.

Du bør søge læge hvis du er i tvivl eller under 15 år, før behandlingen påbegyndes.

Hvis du er gravid eller ældre, kan lægen fortælle dig, om du kan bruge et lægemiddel mod svamp, eller anbefale en anden behandling.

Forebyggelse af ringorm

Det er svært at forebygge ringorm, fordi den svampetype, der er årsag til infektionen, både er meget almindelig og smitsom. Du kan imidlertid nedsætte din risiko for at blive smittet eller for at smitte andre med ringorm ved at opretholde en god hygiejne. Her er nogle nyttige tips: