Hvad er svamp i skridtet?

Hvad smitter lige så nemt som fodsvamp og kan være mere generende? Svaret er svamp i skridtet, i fagsprog kaldet tinea cruris: en svampeinfektion, der skyldes en svampetype, der kaldes for dermatofytter.

Det er en hudinfektion, som rammer lyskeregionen: kønsorganer, inderlår og øverste del af låret samt balder. Svamp i skridtet forårsager et rødt og kløende hududslæt, der ofte er skarpt afgrænset . Dermatofytter spredes meget nemt, hvis du kradser. Derfor har du også større risiko for at få svamp i skridtet, hvis du allerede har fodsvamp eller neglesvamp. Normalt lever dermatofytter på din hud, dit hår og dine negle uden at forårsage skade, men de kan hurtigt formere sig og forårsage infektion i varme og fugtige miljøer, for eksempel hvis du beholder din svedgennemblødte træningsdragt på.

Svamp i skridtet rammer oftest mænd og unge drenge, fordi fugten bliver fanget mellem pungen og låret. Svamp i skridtet er også hyppigere hos sportsudøvere, fordi de sveder meget og har tætsiddende og fugtigt tøj på i lange perioder. Hvis du er overvægtig har du også større risiko for at få svamp i skridtet, fordi svampene trives i hudfolder, hvor der typisk dannes sved. Men svamp i skridtet kan ramme alle, da det er meget smitsomt. Du kan få det, hvis du er i tæt kontakt med en smittet person, men også hvis du bruger inficerede håndklæder eller beklædningsgenstande, eller hvis du rører ved en anden kropsdel med svamp, f.eks. din fod.

Typiske årsager til svamp i skridtet:

  • Du bruger tøj, der strammer og irriterer huden.

  • Lyskeregionen er fugtig på grund af sved.

  • Du har vådt badetøj på i lange perioder.

  • Du deler fugtige håndklæder eller svedigt tøj med andre.

  • Du er i tæt kontakt med en smittet person.

Symptomer på svamp i skridtet

Moden mand i grå, langærmet bluse, der står ret op og smiler og er glad efter Canesten® behandling mod svamp i skridtet

Forebyggelse af svamp i skridtet

Gode hygiejnerutiner kan være med til at forebygge svamp i skridtet. Husk at vaske hænderne grundigt, hvis du har været i kontakt med en, der har svamp, eller hvis du har svamp på en anden del af kroppen (f.eks. foden) og rører ved den, eller hvis du har påført et svampemiddel. Fodsvamp skyldes samme type svamp som lyskesvamp, så hvis du har fodsvamp, skal du få det behandlet hurtigt, så det ikke spreder sig til skridtet.

Hvordan behandler jeg svamp i skridtet? Disse foranstaltninger kan hjælpe dig med at komme hurtigere af med svamp i skridtet:

  • Vask det berørte område grundigt med sæbe og varmt vand.

  • Tør det berørte område grundigt efter badning og idræt.

  • Skift tøj og undertøj hver dag.

  • Brug løstsiddende tøj.

  • Du skal altid følge oplysningerne i indlægsseddlen eller lægens anvisning

Gør hele behandlingskuren færdig, også selvom det ser ud som om, at infektionen er væk.

Flere tips: