Overgangsalderen (klimakteriet)

Overgangsalderen er en naturlig fase i alle kvinders liv, og er den livsperiode, der afslutter den fødedygtige alder. Hvordan overgangsalderen opleves er individuelt. De fleste kvinder bemærker en forandring i underlivet over tid, med symptomer som vaginal tørhed og uregelmæssig menstruation. Disse ændringer betyder ikke, at du ikke kan fortsætte med en sund livsstil og et vitalt sexliv, da der er mange behandlingsmuligheder for symptomerne.

I overgangsalderen bliver menstruationen mere uregelmæssig, og til sidst ophører du helt med at have menstruation. Den gennemsnitlige alder for den sidste menstruation – menopause - er 51 år. Hos nogle kvinder kan menstruationen ophøre allerede inden de fylder 40 år. Hvis du er under 50 år, vil du blive diagnosticeret som menopausal, hvis du ikke har haft menstruation i 1-2 år. Er du over 50 år, bliver du diagnosticeret, hvis du ikke har haft menstruation i et år.

Symptomer

Hovedsymptomet på overgangsalderen er en ændring (normalt et fald) af menstruationen. Hormonforandringer kan også forårsage andre symptomer som f.eks. hedeture, vaginal tørhed, nedsat sexlyst, humørsvingninger, søvnproblemer og urinvejsinfektioner eller blærebetændelse. Fordi alle kvinder oplever overgangsalderen forskelligt, varierer symptomerne fra kvinde til kvinde.

Behandling af klimakteriesymptomer

Afhængig af sværhedsgraden af symptomer findes der mange forskellige behandlinger og præparater, som du kan bruge for at lindre symptomer. Det kan variere fra enkle ændringer af kost og livsstil til hormonbehandling ordineret af en læge.

Nogle symptomer kan behandles. Hvis du for eksempel har tørre slimhinder i din vagina, kan du bruge en fugtgivende creme specielt egnet til underlivet. Livsstilsændringer, såsom at spise en mere afbalanceret kost og udøve regelmæssigt motion, kan også hjælpe med at lindre symptomerne.

Overgangsalderen er forskellig fra kvinde til kvinde, og den kan nogle gange være svært at håndtere. Hvis du har gener, bør du tale med en læge.

Top